AsOyLaivurinkallio_valmiina2

Marraskuun lopussa valmistui Kotkassa As Oy Laivurinkallion julkisivuremontti, jossa Stofix toimi pääurakoitsijana. Urakassa uusittiin kahden talon taloyhtiössä toisen talon kaksi ulkoseinää.

– Seinät olivat olleet huonokuntoisia ja niitä oli tarkkailtu jo useamman vuoden ajan, otettu näytteitä ja tutkittu, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Tiira.

– Alun perin taloissa olleiden sandwich-elementtien ulkokuoret oli valettu betonista, joka ei ollut pakkasenkestävää. Siksi ulkokuori on alkanut menemään huonoon kuntoon ja rapautumaan, jatkaa valvojana kohteessa toiminut Lasse Kilpinen Insinööritoimisto Lasse Kilpinen Oy:stä.

– Viimeisimmän korjausremontin aikana todettiin, ettei korjaus enää auta, vaan seinät pitää uusia kokonaan, Pekka Tiira muistelee kolmen vuoden takaista remonttia, jossa osa toisen talon seinistä remontoitiin.

Kolme vuotta sitten seinän uudistukseen valittiin Stofixin tuulettuva rakenne.

– Ennen remonttia kävimme katsomassa kohteita, joissa Stofixia on käytetty. Elementtiratkaisu tuntui hyvin vakuuttavalta ratkaisulta ja ennen kaikkea hyvältä rakenteelta, Tiira muistelee.

Kun käyttökokemukset Stofixista olivat olleet hyvät, oli sen valinta As Oy Laivurinkallion toisenkin talon julkisivuremonttiin helppo.

– Nytkin kysyttiin kyllä muitakin tarjouksia, mutta päädyttiin kuitenkin käyttämään Stofixia myös tässä toisen talon julkisivun remontoinnissa, hän jatkaa.

Purkutöistä asennukseen

Tuoreessa remontissa uusittiin julkisivu kahteen seinään, jotka olivat eniten säälle alttiina.

AsOyLaivurinkallio_ennen3– Vanha ulkokuori ja eristeet olivat päässeet rapautumaan niin huonoon kuntoon, että ne oli purettava. Kunulkokuori oli jo niin pahasti rapautunut, kävi purkaminenkin helposti, muistelee työnjohtaja Kimmo Vaittinen Stofixilta.

– Ennen asennustöitä paikkasimme vielä tarvittavat kohdat sisäkuoresta, Vaittinen jatkaa.

As Oy Laivurinkallion julkisivuremontin yhteydessä myös lämmöneristystä parannettiin.

– Rungon päälle asennettiin uusi paksumpi eriste, jonka päälle asennettiin Stofixin tuulettuva tiiliverhousjärjestelmä. Lisäksi talossa tehtiin muita pieniä betonipaikkaus- ja rappaustöitä, kertoo projektipäällikkönä kohteessa toiminut Juho RantalaStofixilta.

Stofixin tiiliverhous koostuu kahdesta erillisestä järjestelmästä; kiinnitykseen käytettävästä metallirungosta sekä varsinaisesta tiililaattapinnoitteesta.

– Stofixissa yhdistyy perinteinen tiilipinta ja nykyaikainen kiinnitystekniikka. Ulkokuoren ja lämmöneristyksen väliin jää tuulettuva rakenne, joka mahdollistaa terveen sisärakenteen. Kun julkisivuverhous pääsee kuivumaan ja tuulettumaan sateiden välissä, seinän rakenteet ja eristyskyky säilyvät selvästi paremmin, projektipäällikkö Juho Rantala kertoo.

– Siinä missä perinteinen paksu tiiliverhous kestää hyvänä 30-50 vuotta, tuulettuva Stofix-tiiliverhous kestää tutkitusti paljon kauemmin, Rantala jatkaa.

– Myös nurkkapilarit tehtiin Stofix-järjestelmällä, joten niissäkin säilyi tuulettuva rakenne. Nurkkapilareiden Stofix-järjestelmän päälle asennettiin rakennusvalvonnan määräyksestä rappauslevy, joka rapattiin ja maalattiin, työnjohtaja Kimmo Vaittinen kertoo As Oy Laivurinkallion julkisivuremontista.

Aikataulu piti loistavasti

Projekti on edennyt aikataulussaan – tai jopa vähän nopeammin.

– Urakka-aikaa oli marraskuun loppuun, mutta 23.11. saimme kohteen luovutettua tilaajalle, toteaa Kimmo Vaittinen.

– Aikataulussa pysyttiin erinomaisesti; purkutyöt kävivät niin nopeasti, että asennusvaiheessa ei tullut hoppua, Pekka Tiira iloitsee.

– Meillä kävi hyvä tuuri myös asennusajankohdan suhteen. Kesä 2015 oli loistava vähäsateinen kesä asentamiselle. Vielä marraskuussa oli niin lämmintä, että päästiin saumaamaan ja kohde valmistui täysin – kylmemmillä keleillä saumaaminen olisi pitänyt jättää kevääseen, hän jatkaa.

Aikataulun lisäksi myös asiakaspalvelu ja yhteistyö Stofixin kanssa on toiminut erinomaisesti.

– En löydä minkään vertaa moittimista, Tiira toteaa.

Kaksi remonttia sujuvasti yhtäaikaa

AsOyLaivurinkallio_tynaikainen1

Yhtenä lisähaasteena remontissa oli samaan aikaan talossa tehty ikkuna- ja oviremontti, jonka yhteydessä kaikki ikkunat sekä parvekkeiden ovet uusittiin.

– Vaikka urakat olivat erilliset, ovat ajoitukset ja aikataulutukset menneet hyvin yksiin. Stofix on sopinut toisen urakoijan kanssa hyvinjulkisivun saumoihin ja liittymäkohtiin liittyvät asiat, ja yhteistyö urakoijien välillä on ollut sujuvaa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Tiira iloitsee.

Vaikka remontti onkin tuottanut ylimääräistä työtä hallituksen puheenjohtajalle sekä jonkin verran remonttihaittoja asukkaille – etenkin kun samanaikaisesti on ollut käynnissä kaksi remonttia – ovat sekä asukkaat että puheenjohtaja tyytyväisiä lopputulokseen.

– Kaikilla on ollut kova halu saada seinät kerralla kuntoon ja positiivisella mielellä olemme remonttiin suhtautuneet, Pekka Tiira toteaa.

Tuulettuvan rakenteen ansiosta kosteusongelmat ovat historiaa

Stofixin suurimpina hyötyinä As Oy Laivurinkallion hallituksen puheenjohtaja Pekka Tiira mainitsee tuulettuvuuden ja asennustavan.

AsOyLaivurinkallio_tynaikainen2

– Pidimme taloyhtiössä tärkeänä tuulettuvaa rakennetta ja se on osoittautunutkin aika toimivaksi. Vaikutti myös siltä, että Stofixilla on fiksu tapa asentaa julkisivu paikalleen, hän muistelee valintakriteerejä.

Valvojana As Oy Laivurinkallion julkisivuremontissa toimineella Lasse Kilpisellä on kokemusta Stofixin tiiliverhousjärjestelmästä myös muiden työmaiden osalta ja hänkin nostaa esille tärkeimpänä hyötynä tuulettuvan rakenteen.

– Kun asennus tehdään hyvin, ei kosteuden kanssa tule ongelmia. Tuulettuva rakenne on erittäin merkittävä asia, sillä sen avulla tiilen läpäisemä kosteus pääsee kuivumaan ja tuulettumaan tuuletusraon kautta, Lasse Kilpinen kertoo.

– Tärkeäksi asiaksi nostaisin esille myös energiatalouden paranemisen, kun ulkoseinärakenteeseen saadaan enemmän lämpöeristettä Stofix-järjestelmän ansiosta, hän jatkaa.

– Muita yhtä hyviä vaihtoehtoja ei juurikaan ole olemassa, jos ulkokuori halutaan säilyttää vanhan tiiliverhouksen mukaisena, Lasse Kilpinen kiteyttää.

Myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on samoilla linjoilla.

– Vanhojen julkisivujen korjaukseen voin ehdottomasti suositella Stofixia. Kyllä varmasti tulee hyvä!, Pekka Tiira kiteyttää ja uskoo, että tämän taloyhtiön remontit on nyt pitkäksi aikaa hoidettu kuntoon Stofixin kestävän rakenteen ansiosta.

As Oy Laivurinkallio, Kotka

 • 850 neliötä
 • Taloyhtiössä kaksi taloa, nykyisessä remontissa saneerattiin toisesta talosta kaksi seinää
 • Pääurakoijana Stofix
 • Mitä tehtiin:
  • purkutyöt
  • sisäkuoren paikkaustyöt
  • uuden eristeen asennus
  • Stofix-tiiliverhousjärjestelmän asennus
  • betonipaikkaus- ja rappaustyöt
 AsOyLaivurinkallio_ennen1 AsOyLaivurinkallio_valmiina2 (1)
Ennen Jälkeen
 AsOyLaivurinkallio_ennen1 AsOyLaivurinkallio_valmiina4

Kohde valmistui marraskuussa 2015

 

As Oy Laivurinkallio, Kotka (2)